Δημογραφικό ζήτημα και βιωσιμότητα

Ένα αρχαίο ελληνικό ρητό λέει «Γνώθι Σαυτόν», δηλαδή να γνωρίσουμε  πρώτα απόλα τον εαυτό μας. Κιαυτό διότι,  καθένας μας είναι μέλος ενός περιβάλλοντος σε όρους οικογένειας, διαμονής, πατρίδας, θρησκείας, κτλ. Ίσως το λεγόμενο «δημογραφικό ζήτημα» είναι χρήσιμο να εξεταστεί  στα πλαίσια   μιας πρότασης που έχει διατυπωθεί σε σχέση με  την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, πιο συγκεκριμένα με θεσμική (institutional), ολιστική (holistic), συνεργική (synergic),  βαθειά (brtainsrtormimg)  για δυναμική ανατροφοδοτούμενη ανάλυση διαδικασιών (dynamic business process re-engineering).

H αναζωπύρωση της κλιματικής σταθερότητας : Oι "χαμένοι κρίκοι" (missing links) μεταξύ περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής

Η αναζωπύρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας, αναζωπύρωσε άλλη μια φορά το ενδιαφέρον σε δημοσιογραφικό επίπεδο, μελέτης και δημιουργίας προοπτικών και ελπίδας, ιδιαίτερα μετά από τη Συνθήκη του Παρισιού το Δεκέμβριο του 2015. Μια φορά  ακόμη επαναλαμβανόμενη μια, για να αναφερθούμε στα προηγούμενα, της Βούρτλαντ (1987), του Ρίο-ντε-Τζανέιρο (1992) και του Κιότο  της Ιαπωνίας το 2001, όπως και της Χάγης της Ολλανδίας(2001), της Βόννης της Γερμανίας, (2002)  και του Γιοχάνεσμπουργκ (2003).

Επιστημονική Αρθρογραφία Βιωσιμότητας 21ου Αιώνα

Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν το άρθρο τους (δημοσιευμένο ή μη) για ανάρτηση στο site , με σκοπό τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τις διάφορες πτυχές της Βιωσιμότητας.

Η αποστολή του άρθρου μπορεί να γίνει στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΡΘΡΟ 1:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η Επικοινωνία κατά τον Αρχαίο Φιλόσοφο Αριστοτέλη αποτελεί έννοια -φύση και θέση- υπεράνω της ανθρώπινης κοινωνίας, οργάνωσης, της προόδου και της βιωσιμότητας  (περιλαμβάνοντας προστασία του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της βιολογικής ποικιλότητας). Ο κοινωνικός λοιπόν χαρακτήρας της ανθρώπινης ζωής και της βιολογικής ποικιλότητας βρίσκεται κατά βάση στη συνεύρεση των έμβιων όντων μέσω «σετ», που θεμελιώνει την  αναπαραγωγή, και προάγεται με Eπικοινωνία  και Πληροφόρηση για αμοιβαία (επι)στημονική προσέγγιση και ερμηνεία.  

Ειδικότερα, εδώ αναφέρονται τα εξής: